Posted by: Boris Winterhalter | March 30, 2008

Etelämantereen jääkentän romahtaminen?

HS 27.3.2008 olleen kirjoituksen johdosta laadin seuraavan lyhyen vastineen:

Johanna Mannila HS 27.3.2008 kirjoitti jutun otsikolla “Iso laatta Etelämantereen jäähyllystä romahtamassa”, jonka hän maailmalle levinneen kohu-uutisoinnin tapaan jälleen kerran liittää perusteettomasti ilmaston lämpenemiseen. Uutisen kohteena oleva jäähylly (Wilkins Ice Shelf) sijaitsee kapean tuulimaata kohti kurkottavan Länsi-Antarktiksen niemimaan Tyynen Meren puolella.

Lähes koko Etelämantereen peittävä tuhansien metrien paksuinen ja miljoonia vuosia vanha jääpeite “elää”. Jään määrää säätelee alueelle satava lumi, joka kerroksen paksuuntuessa tiivistyy vuosikymmenten saatossa jääksi. Riittävän paksun kerroksen painosta kiinteäksi kiteytynyt jää muuttuu plastiseksi ja näin jääkenttä voi painovoiman vaikutuksesta lähteä liikkeelle leviten reunojaan kohti. Siis, mitä enemmän sataa sitä laajemmalle jää virtaa.

Mereen työntyessään paksu jäävirta alkaa kellua, kun alla olevan veden syvyys on noin 9/10 osaa jääkielekkeen paksuudesta. Jään plastisuudesta johtuvan ohenemisen takia tämä tapahtuu yleensä noin 200-300 metrin syvyisessä vedessä.

Merellä kelluvaa muutaman sadan metrin paksuista jääkenttää rasittavat myrskyt ja vuoroveden liikkeet sekä etenkin juuri niemimaan alueella voimakkaiden merivirtojen vaikutus. Jään alapuolta kuluttaa luonnollisesti myös meriveden suolan ja lämmön aikaansaama sulaminen. Etelämantereen lyhyen kesän aikana kelluvan jään yläpuolta rasittavat lisäksi auringon lämpö ja ajoittaiset vesisateet.

Tällä hetkellä uutisoidun “romahtamisen” yhteydessä irronneet jäävuoret ovat jo jäätymässä paikoilleen eteläisen pallonpuoliskon alkaneen talven merkkinä. Uusimman (25.3.2008 ) satelliittimittauksen perusteella talvijää oli jo saavuttanut normaalin laajuuden. Mistään epätavallisesta ei siis ole kysymys.

Olisi eriskummallista, jos Etelämantereella jää ei virtaisi mereen eikä näin ollen palauttaisi sinne sitä vettä, joka haihtumisen ja lumisateen kautta on mantereelle kerääntynyt. Mitenkä paksuksi tuo jääkenttä silloin kasvaisikaan ja mitä uusia uhkia maapallolle aiheutuisi massan uusjakaumasta?

Advertisements

Responses

 1. Kun kelluvasta jäästä irtoaa palanen niin ei kait se romahda (putoa) mihinkään vaan ainostaan irtoaa ja jää kellumaan samaan korkeuteen.

  Mitä tulee eteläisen pallonpuoliskon merijään laajuuteen niin se on suurimmillaan “tunnetun historian” eli satelliittimittausten (1978-) aikana. Illinoisin yliopiston Polar Research Group:n sivuilta http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/ saamani tiedon mukaan eteläisen pallonpuoliskon jääpeitteen laajuus on noin miljoonaa neliökilometriä (vertaa 400km2) laajempi kuin keskiarvo. Vuonna 2007 jääpeitteen poikkeama keskiarvosta saavutti lähes kahden miljoonan neliökilometrin suuruuden. Ennustetaan että tänä vuonna tuo ennätys rikkoontuu.

  Etelänapamantereen lämpötilan kehityksen trendistä on tarinaa tällä NASA:n sivulla. http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NewImages/images.php3?img_id=17257
  Eli kuten kuvasta näkyy niin ylivoimaisesti suurin osa mantereesta on kylmentynyt.

 2. http://www.nsidc.org/news/press/20080325_Wilkins.html on aiheesta enemmän ja kuva 4 on kyseisen Wilkins jääkentän hajoamisesta animaatio.

  Tuo sana romahtaminen on ehkä hieman väärä, mutta kyllä valtavien jäävuorien irtoamisessa ja osittaisessa hajoamisessa lohkeamisen yhteydessä on näyttävyyttä. Kyllä siinä lähellä pienemmällä aluksella saattaisi tulla “äitiä ikävä”.

  Google Earth antaa alueesta myös mielenkiintoisia näkymiä. Siinä näkyy miten valtavat irronneet jäävuoret ovat jäätyneet kiinni talvijäähän.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: