Posted by: Boris Winterhalter | July 6, 2008

Sulaako Grönlannin jäätikkö?

Lähetin 4.7.2008 Hesariin seuraavan lyhyen mielipidekirjoituksen, joskin se jäänee muiden lähettämieni kirjoitusten tapaan julkaisematta – toivottavasti näin ei kuitenkaan käy:

To: hs.mielipide@hs.fi
Subject: uutisoinnin korjaus

Hyvä toimitus,

Mediassa toitotetaan miten Grönlannin jäätikkö sulaa uhkaavasti. Todellisuudessa mitään jään vähenemistä ei ole todettu ja reunojen luonnollinen sulaminenkin on hidastunut vuoden 1991 jälkeen.

Oheista lyhyttä kirjoitusta olisin tarjoamassa mielipidesivuille.

Kunnioittaen

Boris Winterhalter

*********************************

Lehdissä on kirjoitettu ahkerasti miten Grönlannin jäätikkö on kiihtyvällä vauhdilla virtaamassa mereen. New Scientist lehden 3.7.2008 uutisen mukaan Utrechtin Yliopiston tutkijat Roderick van de Waalin johdolla esittävät, että, vaikka jäätikön reunoilla  kesälämpimällä jään pinnalle kerääntyvä sulavesi katoaa ajoittain halkeamien kautta jäätikön pohjalle ja kiihdyttää “voitelemalla” jään virtausta kohti merta, tämä nopeutuva virtaama on hyvin lyhyt aikainen.

Tällä tutkimusryhmällä on käytössään pisimmät Grönlannin jäävirtaustilastot ja he toteavat, että vuoden 1991 jälkeen jään keskimääräinen virtausnopeus ei ole kasvanut vaan päin vastoin hidastunut noin 10 prosentilla.

Jään virtaaminen mereen johtuu tietysti Grönlannin sisäosien lumisateista ja uuden jään muodostumisesta. Riittävän paksuna jää virtaa painovoiman sanelemana sitkaan nesteen tavoin kohti reunojaan ja mereen. Tätä ei säätele mahdollinen ilmaston lämpeneminen, jolla tosin voi olla merkitystä joidenkin vuoristojäätiköiden kohdalla.

Mitenkähän maapallon kävisi Grönlannin ja Etelämantereen kaltaisilla alueilla, jos painovoiman aiheuttamaa virtausta kohti merta ei tapahtuisikaan, vaan jää jatkaisi lumen kertymisen seurauksena paksuuntumistaan. Eiköhän se aiheuttaisi ensinnäkin valtameren pinnan laskua (viimeisen jääkauden aikana valtamerien pinta oli n. 130 metriä nykyistä alempana) ja toisekseen planeettamme painopiste saattaisi järkkyä.

Boris Winterhalter, FT
Espoo

Advertisements

Responses

 1. Ei tainnut tuokaan mennä Hesarissa läpi? Sehän on omaksunut varsin tieteenvastaisen linjan kaikissa ympäristöasioissa.

 2. On myös muita lehtiä kuin HS, joissa menee mielipidekirjoitukset “läpi” paremmin. Oikeastaan kaikissa välisuomen maakuntalehdissä tuo olisi varsin todennäköisesti julkaistu. Voisin kaivaa noita sp-osoitteita mielipideosastoille jos vain haluat…

 3. Kiitos Tom, otan mielelläni noita mielipidesivujen sp-osoitteita. Täytyy vastaisuudessa yrittää muihin kuin hesariin.

 4. Nythän oli Pohjois-Suomessa hyytävän kylmä kesä ja ennusteen mukaan tänä viikonloppuna tulee ensilumi. Ihmiset ovat siksi uteliaita ja heräämässä siihen, että hei, miten on, pitääkö tämä “tarina” lämpenemisestä paikkaansa, vai ovatko poliitikot taas sumuttamassa meitä.
  Tiedän tämän kun minulla on mökki “arktisella alueella”.
  Oletan myös, että maakuntien valtalehdistö on kiinnostunut julkaisemaan asiatietoon perustuvia ja “ilmastonmuutosta” kyseenalaistavia kirjoituksia.
  Kiitos tästä blogista. Toivottavasti mahdollisimman moni kirjamerkkaa tämän.

 5. Olin tästä aiheesta kirjoittanut aiemmin: Kohu-uutinen, jossa totesin, että lämpötila ei ole tällä vuosituhannelle enää noussut ja saattaa jopa olla laskussa. Nyt täytyy vain odottaa vielä ne 15 vuotta, jonka jälkeen IPCC:n mukaan lämpötila lähtee jälleen nousuun.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: