Posted by: Boris Winterhalter | August 4, 2008

Jäämeren jäät

Tänä talvena jäämeren jäät olivat saavuttaneet lähes “normaalin” laajuutensa. Viimekin kesänä (heinä- elokuun vaihteessa) jään laajuus oli enää kymmenisen % pitkäaikaista (1979-2000) keskiarvoa alahaisempi ja tällä tänä kesänä jään “vajaus” oli puolittunut edelliskesästä.

Mediassa on pohdiskeltu jään vähyyttä menneinä kesinä ja syytä on haettu ihmisen aiheuttamaksi väitetystä ilmaston lämpenemisestä. Tosin IPCC:kin myöntää, että 2000-luvulla lämpeneminen on hiipunut.

Jään näennäistä poikkeuksellista “sulamista” on kuitenkin jo useita vuosia sitten asiaan todella perehtyneiden taholta selitetty poikkeuksellisilla tuulilla ja merivirroilla, jotka ovat kuljettaneet jäät Pohjois-Atlantille sulamaan.

Oheinen kalottialueen merivirtoja kuvaava kartta kuvaa normaalia virtaus tilannetta. Menneinä vuosina nämä virtaukset olivat vain hieman normaalia tehokkaammat.

Advertisements

Responses

 1. Muistelen että tämä asia jopa uutisoitiin viime talvena. Forecan Pekka Pouta piti tiukasti linjansa lämpimistä ilmavirtauksista kohti arktista aluetta ja pitäen samalla länsieurooppaakin ainakin osaksi leudompana kuin muuten kylmän talven kourissa olevaa pohjoista pallonpuoliskoa.

  Miten näiden virtausten hiipuminen sitten vaikuttaa pohjoisen pallonpuoliskon lämpötiloihin ja onko tämä lämpö sitten lisää jossain muualla?

  Kotimaisesti tietysti kiinnostaisi miten paljon nämä vaikuttivat viime talven aikana Suomen ilmastoon ja kun ne nyt ovat vaimentuneet onko ensi talveksi mahdollista saada jo luntakin?

  Mielenkiintoinen sivusto kaikenkaikkiaan.

 2. Valitettavasti kysymyksesi kunnolliseen vastaamiseen ei minulla ole riittävää asiantuntemusta, mutta tiedämme varsin hyvin että säätilat ovat kaoottisia ja näin ollen tulevan talven sään ennustaminen on vaikeata.

  Brittimeteorologi ja aurinkotutkija Piers Corbyn tosin laatii myös Suomen alueelle pitkän aikavälin sääennusteita (http://www.lowefo.com/), mutta ei suinkaan meteorologian keinoin vaan auringon ominaisvaihteluihin.

  Tässä yhteydessä on mainittava, että kasvava joukko ilmastotutkijoita esittää nimenomaan auringon syklisyyteen vedoten, että maapallo on menossa kohti kylmempiä aikoja, mistä tämän vuosituhannen maapallon keskilämpötilan nousun hiipuminen saattaa jo olla alkumerkki.

 3. On tuo kyllä aika reilusti vähentynyt. Sivustolla:

  http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm

  Olevan mittausdatan mukaan syyskuun alussa 2002 pohjoisen jäämeren jääpinta-ala oli noin 5,7 miljoonaa neliökilometriä. Viime ennätysvuoden syyskuun alussa 4,5 miljoonaa neliökilometriä ja tänä vuonna 4,8 miljoonaa neliökilometriä. Ero tämän vuotisen ja viime vuotisen syyskuun 4. päivän välillä on enää 340000km2 eli tämän vuoden jääpinta tänäpäivänä on sen 7% viime vuotista suurempi.

  Saa nähdä miten tuo trendi tuosta kääntyy. Käppyrän mukaan viime vuonna mentiin alakantissa vielä pitkään.

 4. Vilkaisin noita satelliittimittauksia vuodesta 1980 lähtien vähän perusteellisemmin. Silmämääräisesti näytti siltä ettei talvipuolen jäämassa ole muuttunut ainakaan prosentuaalisesti läheskään niin radikaalisti kuin nimenomaan kesäjäiden minimi.

  Toki Beringinsalmen alue ja Kamsatkan niemimaan läheiset alueet ovat aikaisemmin jäätyneet edelleen laajemmin. Kesäjäiden osalta tilanne on taas radikaalisti erilainen. Viime vuoden minimi näytti kuvan perusteella sille että juuri Beringinsalmen suunnalta on virrannut lämmintä ja reilusti.

  Miten tarkkaan noita merivirtoja seurataan ja ovatko nuo virtaukset esimerkiksi kesäisin voimakkaampia kuin talvella ja/tai ovatko nimenomaan nuo kesävirrat voimistuneet viime vuosikymmeninä?

 5. En ole viimeaikoina paneutunut Jäämeren virtaustutkimuksiin, mutta oletan, että työtä tehdään todella paljon, sekä sivili- että militääritarpeisiin.

  Eräs virtauksiin nimenomaan Beringin salmessa vaikuttava tekijä on el Niño / la Niña vaihtelu Tyynellä merellä.

  Tällä hetkellä arktinen jäätyminen kesän jälkeen näyttää käynnistyneen nopeasti ja siihen saattaa vaikuttaa myös globaalin lämpötilamuutoksen hiipuminen, jolloin lämmön siirtyminen napa-alueiden suuntaan heikkenee.

  Vielä täytyy muistaa, että osa Jäämeren jäästä on monivuotista sekä osittain ahtojäuksi muodostunutta. Tällöin ei pelkkä levinneisyys kartta anna oikeata kuvaa jään massoista.

  Katostaan miten jäätilanne kehittyy. Asiaa voi seurata vaikkapa tästä tai tästä
  ja siinä varsinkin vuoden 2007 ja vuoden 2008 elokuun jäätilanne satelliittikuvina,


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: