Posted by: Boris Winterhalter | October 20, 2008

Uutta tekstiä maailmalla

David Douglas ja John Christy ovat julkaisseet uuden satelliittimittauksiin perustuvan kirjoituksen, jossa he toteavat, että vuoden 1998 el Niñon aiheuttama globaali keskilämpötila ei ole seuraavien kymmenen vuoden aikana ylittynyt.

Etenkin John Christy on yleensäkin hyvin varovainen lausunnoissaan, jottei ärsyttäisi esimiehiään tai rahoitustahoja ja siksi pyrkii antamaan hiilidioksidille pienen ilmakehän lämpöä lisäävän vaikutuksen.

Erinomainen teksti löytyy tästä.

**********************

Skeptikkoystäväni Jalle Ahlbeck on kirjoittanut lyhyen jutun Facts and Arts nettijulkaisuun. Hän toteaa, että merkittävää koko maapallon lämpenemistä ei ole tapahtunut vuoden 1995 jälkeen.

*********************

Lord Christoffer Monckton Englannista on lähettänyt pitkän (35 sivua) avoimen kirjeen USA:n republikaanien presidenttiehdokas senaattori McCainille. Koko kirje löytyy tästä. Teksti on verrattain helppoa englantia, joten jos kantti kestää kannattaa lukea, sillä fyysikkona Monckton kirjoittaa asiaa.

Advertisements

Responses

 1. Jos käyttää Hadley-keskuksen kuukausiarvoja koko maapallon keskilämpötilasta kuten Ahlbeck kuvissaan 1995-2008 (syyskuu) ja sovittaa siihen trendisuoran, saa tulokseksi lämpötilanousun 0,12 °C/10v, joka siis jää alle viimeisten 35 vuoden keskiarvon 0,17 °C/10v. Mistä siis tulee tulos, ettei lämpötila ole merkittävästi noussut vuoden 1995 jälkeen? Tämän perusteella voi todeta, että kaudella 1995-2008 lämpötilan nousu on ollut 30-vuotiskaudella hitaampaa kuin muulloin, mutta tällaista heilahtelua on ollut ennenkin: välillä lämpötila kasvaa nopeammin välillä hitaammin, mutta ylös mennään koska eihän tuota kasvihuonekaasujen lämmityspakotteesta tulevaa lämpötilan nousua millään graafeilla tehdä mitättömäksi. Eikö dosentti Ahlbeck osaa alkeellisia tilastomäärittelyjä vai hihastaanko hän väitteensä ottaa kuten tavallisesti.

 2. Kyllä Jalle osaa tilastomatematikan ja tuntee myös käyrien alkuperäisen aineiston. Jallen maininta “no or little warming” pitää sisällään ilmeisesti myös aineiston jonkinlaiset virhemarginaalit.

  Todellisuudessa vuoden 1998 el Ninon jälkeen lämpötilan ennustettua (IPCC:n ilmastomallit) nousua ei ole havaittavissa.

  Sitä paitsi NASAn uusimman tiedotteen mukaan PDO (Pacific Decadal Oscillation – noin 20-30 vuoden välein tapahtuva virtauskuvion muutos Tyynellä merellä) on muuttanut polariteettiään ja on jo johtamassa kylmenemiseen ainakin pohjoisessa.

  Myös monet aurinkotutkijat ovat havainneet auringon aktiivisuuden hiipumisen, joka samoin saattaa johtaa pitempi aikaiseen kylmenemiseen.

 3. Bob Webster oli näköjään vastannut suhteellisen nasevasti Ahlbeck kritiikkiin.

  Missä kantimissa lienee Barack Obaman ilmastopolitiikka? Jotenkin jäänyt kuva että hän olisi se vihreämpi näistä ehdokkaista ja Mccain taas konservatiivisempi. Lieneekö lordi Monckton lähestynyt häntäkin?

 4. Trendisuoria piirtelemällä ei ilmaston nykytilasta saada oikeaa käsitystä. Tällä hetkellä on käynnissä tapahtumia, jotka aikaisemmin ovat johtaneet ilmaston viilenemiseen. Näistä Boris mainitsi auringon aktiivisuuden hiipumisen ja PDO:n kääntymisen kylmään jaksoon.

  PDO:n syklien pituuksia on tulkittu monella tapaa, josta on esimerkkejä käyrän kuvatekstissä:
  http://jisao.washington.edu/pdo/

  Itse tulkitsisin käyrää siten, että edellinen kylmä jakso oli vuosina 1943 – 1976 ja lämmin vuosina 1977 – 2006. Viime vuonna siirryttiin jälleen kylmään jaksoon. Historialliset jaksot olisivat historiatietojen ja rekonstruktioiden perusteella olleet n. 1800 – 1870 kylmä ja 1871 – 1942 lämmin. Eli jakson pituus olisi tunnettujen jaksojen perusteella 30 – 70 vuotta ja jaksojen sisällä ilmiö vaihtelisi 5 – 10 vuoden rytmissä.

  Näin katsottuna PDO olisi, jollei ihan ‘ilmastoajuri’, niin ainakin vahvasti mukana vaikuttamassa maapallon keskilämpötilaan.

 5. Wadella hyviä pointteja. Jos tuosta katsoo vaikkapa tuota lämpimien ja viileiden alueiden asetelmaa tyynellä valtamerellä tulee äkkiä mieleen myös arktinen jääalue ja syklin vaikutus siihen.

  Jos vuoden 2007 jääminimiä arktisella alueella katsoo satelliittikuvasta näin maallikon silmiin käy se että jääalueessa on suoranainen lovi. Beringinsalmen suunnalta on tullut lämmintä ja roppakaupalla. Jos ajatellaan alueen ennätyssulamisen johtuneen ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä miksi alue olisi sulanut noin?

  Samalla tapaa 1970-luvun lopun vertailukohta sekä globaalin lämpötilan että mm arktisen jäätilanteen osalta on sikäli huono että siihen aikaan edellinen negatiivinen PDO juuri loppui ja maapallon ilmasto kokonaisuudessaan oli viileämpi kuin 1940-luvun alussa. Tottakai tuo sopii paljon puhuttuun 30-vuoden trendiin (joka palvelee sitten omia tarpeitaan) joka myös mittauksellisesti toimii tarjoten aikaisempaa tarkempaa satelliittidataa sekä jääalueesta että ilmakehän lämpötilakehityksestä.

  Miten luotettavina ja vertailukelpoisina 1970-luvun lopun satelliittimittaukset lämpötilan osalta ovat suhteessa 1940-luvun loppupuolen (viimeisen positiivisen PDO loppumisen aikaan) pintalämpötilamittauksiin. Noiden vuosien lukemiinhan noita asioita pitäisi päästä vertaamaan tai sitten odottaa tämä negatiivinen sykli loppuun ja verrata sitä sitten 1970-luvun lopulle.

  Miten selviö tuo modernin ajan lämpimyys suhteessa tuonne 1920-1940 luvuille sitten on? Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan tuohon aikaan on ollut monia ennätyslämpimiä kesiä ja vuosia monilla paikkakunnilla. Näin Suomen osalta.

 6. Bob Websterin kritiikkki on todella paikallaan. Löytyy kommenttina Jallen jutulle: http://www.factsandarts.com/articles/no-significant-global-warming-since-1995/.

  Mitä tulee Moncktonin kirjeeseen, niin kyseessä on avoin kirje, jonka tiedot menevät ilmeisesti myös Obamalle, mutta Obaman ilmastonäkemysten kääntäminen edes hieman kriittisiksi on ilmeisesti katsottu lähes mahdottomaksi, ainakin tässä vaiheessa.

  PDO on siitä mielenkiintoinen, että selkeätä selitystä sen syistä ei ole esitetty, mutta se kyllä näyttää ohjaavan ilmastoa Tyynenmeren pohjoisosissa ja kiertotietä koko pohjoisella pallonpuoliskolla.

  Tässä on el Ninon tapaisesta ilmiöstä, joka on joko sisäsyntyinen meren omasta toiminnasta johtuva tai sitten planetaaristen tekijöiden provosoima. Vielä en ole törmännyt loogisen selitykseen kummastakaan ilmiöstä vaikka teorioita lienee väännetty

 7. Jackass kysyy: Miten selviö tuo modernin ajan lämpimyys suhteessa tuonne 1920-1940 luvuille sitten on? Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan tuohon aikaan on ollut monia ennätyslämpimiä kesiä ja vuosia monilla paikkakunnilla. Näin Suomen osalta.

  Heti tulee mieleen, että USA:ssa todettiin aineiston tarkastuksen jälkeen, että 1998 ei ollut enää lämpimin vuosi vaan 1934.

  Kuten olen aiemminkin todennut, niin takertuminen lämpötilamittauksiin ilmastoa indikoivana parametrinä on vaikeata sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

  Viimemainituista uusin 2000 vuotta kattava lämpötilarekonstruktio on Craig Loehlen tekemä ja se osoittaa, että keskiajan lämpötilat olivat todella korkeat.

 8. Ilmatieteenlaitoksen tilastot näyttävät globaalisti lämpimän 1998 osalta vähän erikoisesti. Yhdenkään mittauskaupungin (Helsinki, Jyväskylä, Sodankylä ja Oulu) osalta 1998 ei mahdu tilastoon 17 lämpimimmän vuoden osalta:

  http://www.fmi.fi/saa/tilastot_99.html#2

  Vastaavasti 1934 ja 1938 ovat olleet lämpimiä vuosia jokaisessa noista kaupungeista. Trendin mukaisesti tilastoon on tietenkin korostettu kaikki 2000-luvun vuodet johon kuvatekstikin viittaa.

  PDO huomioonottaen tuntuu hassulle miten paljon mm ilmatieteenlaitoksella puhutaan mm viime viimeisen 20 vuoden ajalta lauhemmista talvista kuin 1960-1970 luvulla on ollut.

  Eri tahoja monesti moititaan 1998 el nino vuodella ratsastamisesta. En tiedä mikä ryhmä siihen eniten “syyllistyy”. Vastaavasti tuntuu että useimmat julkisuuteen tulevat tilastot ratsastavat menneellä positiivisella PDO jaksolla.

 9. Kiitos Boris kommentistasi HS:n perjantaista pääkirjoitusta käsitelleessä keskustelussa.
  http://www.hs.fi/keskustelu/Ilmastopaketin+tarve+kasvaa%2C+samoin+paketoinnin+vaikeus/thread.jspa?threadID=147741&tstart=0

  Elämme oikeasti outoa aikaa, jossa musta on valkoista.
  http://www.nationalpost.com/893554.bin

  Oletko huomannut HS:n kohta käynnistyvän ilmastopiirin?
  http://blogit.hs.fi/kysyilmastosta/?p=3


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: