Posted by: Boris Winterhalter | May 29, 2009

NASA’n uusin aurinkoennuste

NASA’n uusin aurinkoennuste.

NASA’n tutkijoilla on ollut viimeaikoina vaikeat oltavat, kun ovat pyrkineet ennustamaan seuraavan auringon aktiivisuushuipun ajankohtaa, joka näyttää karkaavan entistä kauemmaksi tavanomaisesta noin 11 vuoden syklistä. Kansainvälisen aurinkopaneelin uusimman ennusteen mukaan tulevan syklin huipun tulisi ajoittua toukokuuhun 2013, siis reilusti yli 2 vuotta keskimääräisestä myöhässä.

SolarCycle24


Mitä tämä merkitsee käytännössä?

Pietarissa olevan Pulkovan Observatorion avaruustutkimuslaboratorion johtaja Habibullo Abdusamatov ennusti jo pari vuotta sitten – toisin kuin NASA – että mennyttä voimakasta sykliä 23 seuraa hyvin heikkojen syklien sarja vieden maapallon Maunder- tai Dalton-minimien kaltaiseen pieneen jääkauteen.

NASA:n tiedotteessa 29.5.2009 mainitaan, että mikäli paneelin ennuste toteutuu seuraava aurinkosykli 24 muistuttaisi aurinkopilkkuluvultaan vuotta 1928. NASA ei siis halua kyseenalaistaa ihmistä syyllistävän ilmastonmuutoksen uskottavuutta, vaan pyrkii ylläpitämään uskoa aktiiviseen aurinkoon, toisin kuin Abdusamatov.
Aivan tiedotteen lopussa kyllä on lause, jossa todetaan, että alhaisella auringon aktiivisuudella on suuri (profound) merkitys maapallon ilmakehään, johtaen sen jäähtymiseen ja supistumiseen. Aurinkotuulten heikkeneminen johtaisi maahan tunkeutuvan kosmisen säteilyn lisääntymiseen. Tiedotteen laatineen paneelin mukaan on myös muita yllätyksiä odotettavissa.

Missä määrin auringon aktiivisuuden hiipuminen johtaa maapallon ilmaston muuttumiseen, on vilkkaan keskustelun kohteena. IPCC:n ilmastoennustuksissa auringon aktiivisuuden vaihteluiden vaikutus ilmastoon sivuutetaan kokonaan vaikka tällainen mahdollisuus kyllä mainitaan ohimennen vuoden 2007 raporttien tieteellisissä perusteissa.

Abdusamatovin tapaan monet aurinkotutkijat niin Suomessa kuin eripuolilla maapalloa pitävät hyvin mahdollisena, että auringon aktiivisuuden vaihtelu on merkittävä ilmastomme säätelijä. Mikäli tämä osoittautuu oikeammaksi kuin IPCC:n hiilidioksidikeskeinen pelottelu ilmaston rajusta lämpenemisestä, saatamme olla menossa kohti Pienen jääkauden tapaista ilmastoa. Tällöin olisimmekin tekemisissä aivan erilaisen sopeutumistarpeen kanssa. Lämpenemisen ja merenpinnan uhkaavan nousun asemesta joutuisimme sopeutumaan, kylmiin ja epävakaisiin säihin, jossa jopa elintarvikkeista voisi tulla pula.


Responses

 1. Nyt on kehitetty uusi tietokonemalli auringonpilkkujaksojen ennustamiseen. NCAR:n tiedemiehet Mausumi Dikpatin johdolla ovat kehittäneet tietokonemallin, jonka mukaan ensi sykli on 30-50% voimakkaampi kuin sykli 23 ja alkaa vuotta myöhemmin.

  Malliin luotetaan koska se on toistanut edelliset syklit testeissä. Vuoden sisällä nähdään kuinka se pelittää tosielämässä.

 2. Dikpatin et al. ennusteesta on erilaisia mielipiteitä. NASA oli vielä vuoden alussa voimakkaan sykli-24 kannalla, mutta nyt lienee tullut uudet ajatukset kuten tuo juttuni kertoi. Samanlaisia ajatuksia on netissä runsaasti; esim: http://www.theregister.co.uk/2009/05/11/cycle_24_prediction/

  Kyseessä saattaa olla huoli koko ilmastopelottelun vesittymisestä, mutta parasta odottaa vielä vuoden pari ennen kun sanotaan mitään varmaa näinkin epävarmasta asiasta.

 3. BW: Olen hyväksynyt seuraavan kommentin tähän blogiini vaikka se on osakopio Petri Paavolan (kts linkki) tekstistä, jossa vedotaan raamatunoppeihin. Vaikka itse en pidä Raamattua minkäänlaisena auktoriteettina tieteestä puhuttaessa, Paavolan tekstissä on paljon asiaa, mutta valitettavan paljon myös uskomusta ja tieteellistä harhaoppia. Ken on kiinnostunut Paavolan ajatuksista voi niistä lukea oheisesta linkistä. Suurimmista erimielisyyksistä olen tehnyt selkoa omassa kommentissani

  http://koti.phnet.fi/petripaavola/maapallonpelastusoperaatio.html

  Tiedemiesten ja asiantuntijoiden lausuntoja

  Ilmastonmuutos luultua pahempi

  Tutkimukset osoittavat ilmastonmuutoksen olevan huonommalla tolalla kuin mitä ennusteet ovat sanoneet. Lämpötilat ovat nousussa ja jääpeite sulaa nopeammin kuin on ennustettu. Australian kohdalla ilmastonmuutos on hälyttävää. Seurauksena tulee olemaan lisääntyvää kuivuutta sekä suurpalot lisääntyvät. Jäätiköiden nopea sulaminen kohottaa myös merenpinnan korkeutta. Ympäristötutkijoiden mielestä Australian hallituksen täytyy ottaa vastuuta ympäristöstä. Saastuttavaa energiaa ei tule käyttää. On pyrittävä käyttämään puhtaampia energianlähteitä ja uutta puhtaampaa teknologiaa. Marraskuu 15 2007 abc.net.au/news

  Ilmastonmuutoksen monimuotoisuus vaikeuttaa tarkkoja ennustuksia

  Washington, Lokakuu. 25 (Xinhua) Torstaina julkaistiin uusi tutkimus U.S. tieteen aikakauslehdessä, joka osoittaa etteivät ilmastotutkijat kykene määrittelemään arvioita ilmastonmutoksen tulevia vaikutuksia. Washingtonin yliopiston tiedemiesten mukaan on epävarmaa kuinka paljon llmasto tulee lämpenemään. Siksi tulisi rohkaista poliittisia päättäjiä tekemään ratkaisuja sensijaan että odotetaan parempia tutkimustuloksia.

  Tiedemiesten mukaan epävarmuus ilmastonmuutoksen kehittymisessä on todella korkea, koska ilmastomme mekanismi itsessään on herkkä ja riippuu monista tekijöistä, kuten kasvihuonekaasuista sekä atmosfääristen hiukkasten korkeammasta tiivistymisestä, jotka heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen. Tiedemiehet huomasivat että odotettua enemmän olosuhteet tulevat aiheuttamaan ilmaston lämpenemistä, mutta suurempi epävarmuus on olemassa siitä että kuinka paljon ilmastomme tulee lämpenemään. Tiedemiehet keksivät ja testasivat teoriaa, jonka uskotaan auttavan ilmastotutkijoita ymmärtämään todennäköisiä erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat ilmastomme muuttumista. Lokakuu 26, 2007 news.xinhuanet.com

  Lajien sukupuutto

  Ilmastonmuutoksen aiheuttama nouseva lämpötila tuhoaisi jopa yli puolet maapallon eläinlajeista.Tutkijat ovat päätyneet tutkimuksissaan edellä olevaan lausuntoon. Ilmastonmuutoksen (kasvihuonepäästöjen) arvioidaan nostavan maapallon lämpötilaa 1,8 C asteesta aina 4 C asteeseen saakka vuosisadan loppuun mennessä. Maapallon kohonnut lämpötila tulee hävittämään sukupuuttoon monia eläinlajeja. Lokakuu 25, 2007 planetark.org

  MetOffice Hadley Keskuksen (Englanti) tiedemiehet ovat vahvistaneet sen mitä moni on epäillyt. Jatkuva viivyttely kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi tulee olemaan vaarallista, sillä sen takia ilmaston lämpötilan arvioidaan nousevan parilla asteella yli arvioiden.

  Globaalisen lämpenemisen odotetaan johtavan “ydinsodan” kaltaiseen tilaan. Maailma on vuosikymmeniä jäljessä niistä toimenpiteistä jotka olisivat johtaneet päästöjen vähentämiseen. Silti on yhä maailmassa johtajia, jotka vielä jossittelevat. Saksa tiedottaa, että vie aikaa saavuttaa Kioton sopimuksen tavoitteet. Australian pääministeri haluaa mieluummin “pyrkiä päämäärään” kuin sitoutua vähentämään päästöjä. Kansainvälinen politiikka ontuu eteenpäin sillä aikaa kun globaali lämpeneminen tiukentaa otettaan maasta, ekologiasta, eläimistöstä ja ihmiskunnasta. Päästöjen vähentämiseen on kiiruhdettava jos aiomme saada säilytetyksi kelvolliset elinolosuhteet maapallolla. Syyskuu 10 2007 http://www.climateark.org

 4. Telsonin kommentit ovat ns. virallisen ilmastonmuutosta käsittelevän doktriinin (opin) mukaiset. Palaan aiheen käsittelyyn illemmalla.

 5. Illalla:

  Telson: “Ilmastonmuutos luultua pahempi”.

  Tällainen uutinen on niitä tyypillisiä perustelemattomia väitteitä, joita vastuuntunnottomat tahot tuottavat ilmastomallien avulla. Onneksi Telsonin tekstissä sen jälkeen siirytään kertomaan epävarmuuksista, jolloin suurin pelottelu toivottavasti voidaan pyhkäistä uskomusten laatikkoon..

  Telson: Lajien sukupuutto.

  Siinä väitetään, että nouseva lämpötila tuhoaisi jopa yli puolet maapallon eläinlajeista.

  Tämä väite on lähinnä ns urbaani legenda, jota ympäristöaktivistit viljelevät vaille minkäänlaista tieteellistä tutkimusta. Tietysti löytyy lajeja, jotka saattavat hävitä ihmisen toiminnan tuloksena sukupuuttoon, mutta miksi se johtuisi maapallon jonkinlaisesta hypoteettisesta hurjasta lämpenemisestä. Väite ei perustu tieteelliseen faktaan, kyseessä on korkeintaan tilastollista manipulointia.

  Telson on ilmeisesti joko jättänyt liukematta tai ymmärtänyt väärin mitä olen yrittänyt viestittää, että auringon aktiivisuuden (ei pelkästään säteilytehon muutokset) vaihtelun tiedetään olleen samanaikaisia maapallon eri ilmastojaksojen aikoina (esim keskiajan lämpökausi ja pieni jääkausi). Tästä on vedetty johtopäätös, että ilmastoa saattaakin säädellä aurinko eikä suinkaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus.

 6. […] Lukekaa vaikkapa tästä, jotta saisitte taas ajateltavaa! […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: