Posted by: Boris Winterhalter | December 10, 2009

HS uutisoi Climategate-skandaalista

HS:n päätoimittaja piti minkä lupasi. Tämän päivän Hesarissa Lontoon kirjeenvaihtaja Anssi Miettinen oli laatinut kohtalaisen asiallisen kirjoituksen Climategate-skandaalista.

Hän mainitsee aivan oikein, että tietovuodon kohteena olleen East Anglia Univeristyn CRU-ilmastotutkimusyksikön ohella on kaksi muuta organisaatiota (GISS ja GHCN), jotka ylläpitävät maapallonkattavaa lämpötilatilastoa ja kaikki kolme käyttävät suurin piirtein samoja maailmalla olevien meteorologisten havaintoasemien lähettämiä säätietoja.

Ongelmana on datan epähomogeenisyys (luotettavuustaso vaihtelee), jonka takia joudutaan aineistoa korjaamaan. Suurimmat virheet ovat syntyneet ns kaupunkisaarekevaikutuksen (urban heat island effect= UHI) korjaamisessa. Tämä tarkoittaa, että kaupungistumisen myötä aiemmin maaseudulla olleet mittausasemat ovat asutuksen laajetessa joutuneet taajamien korkeampien lämpötilojen vaikutuksen piiriin. Näitä vääristyneitä tilastoja pyritään korjaaman, siinä kuitenkaan onnistumatta. Tämä on vuosien saatossa johanut lämpenemisen korostumiseen. Vääristymistä on myös tapahtunut asutuksesta kaukana sijaitsevien asemien lukumäärän rajusta supistumisesta johtuen.

Tietovuoto kertoo, että CRU-tutkijat ovat IPCC:n tarpeisiin muokanneet aineistoa osoittamaan jatkuvaa lämpenemistä. Totuuden nimissä on mainittava, että CRU on korjannut viimeisimpiä käyriään, koska satelliittimittausten perusteella globaali lämpötilassa ei tämän vuosituhannen aikana ei ole havaittu kiihtyvää lämpenemistä. Jos UHI-vaikutus huomioidaan niin globaali lämpötila on pikemmin kääntynyt laskuun, ehkä ennakoiden ilmaston kylmenemistä auringon aktiivisuuden hiipumisen myötä (kts Prof Mursulan haastattelu)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: