Posted by: Boris Winterhalter | January 29, 2010

Tiede-lehden linjaus?

Tämän vuoden ensimmäisessä Tiede-lehdessä, kuten myös aiemmissa numeroissa, ihmisten ilmastonmuutoksella pelotteluun kriittisesti suhtautuvana olen useita kertoja huomauttanut päätoimittajille (ent. Tuula Koukulle ja nyk. Jukka Ruukki) , että tieteestä tiedottaminen tulee olla tasapuolista ja eri näkemyksiä valottavaa. Tätä periaatetta lehti ei noudata ilmastonmuutosta koskevissa kirjoituksissaan.

Tilanteesta tuskastuneena lähetin 13.1.2010 Tieteentiedotus ry:n sihteerille alla olevan kirjeen, jossa valotan tätä epäkohtaa. Valitettavasti hän ei ole vastannut.

Hyvä Heikki Holopainen

Tiede-lehden tilaajana aivan sen perustamisesta lähtien, olen huolestuneena huomannut, että nykyinen erittäin kompleksista tiedettä edustavaa ilmastonmuutosta koskeva linjaus ei noudata tieteen edellyttämää tasapuolista käsittelyä. Olen tästä huomauttanut useamman kerran lehden nykyiselle päätoimittajalle Jukka Ruukille ja aiemminkin Tuula Koukulle heidän omaksumasta yksipuolisesta tiedottamisesta – tuloksetta.

Uusimmassa Tiede-lehdessä 1/2010 sivulla 60 oleva lyhyt juttu “Skeptikot” hämärtävät ilmastotietoa vei uskottavuuden monipuoliselta tieteen tiedottamiselta, etenkin kun vieressä todetaan, että Tieteen tiedotus ry ojentaa juhlavuoden kunniaksi lehden kaikille halukkaille kouluille.

Mainitussa lyhyessä uutisessa, jossa siteerataan Scientific American lehden toimittajaa David Bielloa: http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=climate-change-cover-up-you-better-2009-11-24
todetaan ilmastoskeptikoiden esittävän “perättömiä” väitteitä, jotka on muka ilmastotutkijoiden toimesta kumottu moneen kertaan. Annetaan mielikuva, että skeptikot ovat änkyröitä (Tiede 10/2007).

Jutussa myös vähätellään East Anglian yliopiston ilmastontutkimusyksikössä tapahtunutta koko tiedemaailmaa järkyttänyttä tietovuotoa. Lehti kehottaa lukijoita tutustumaan kolmeen verkkosivuun, jossa skeptikoiden väitteet väärennyksistä, vaiennuksista ja aineiston hävittämisestä osoitettaisiin perättömiksi. Tällaista totuuden törkeätä vääristelyä ei voi tiedelehdeltä hyväksyä, etenkin kun ensimmäisenä mainittu RealClimate.org on samaisten tietovuodosta “kiinnijääneiden” ilmastotutkijoiden ylläpitämä.

Hupaisaa on myös todeta, että toisen osoitteen nimi on väärin kirjoitettu (ensimmäinen c pitäisi olla k) ja sen lisäksi lehdessä aidoksi skeptikoksi ja fyysikoksi esitetty itse kirjoittaa “I am not a climate scientist”.

Kolmannessa linkissä ilmastoskeptikkoja haukkuu Coby Beck, 45 vuotias, joka kertoo itsestään: “Former musician, turned tree planter, turned software engineer”.

Itse olen eläkkeellä Geologian tutkimuskeskuksen merigeologian erikoistutkijan virasta ja toiminut myös merigeologian dosenttina Helsingin Yliopistossa. Koska menneiden aikojen ilmastot kuuluvat nimenomaan geologin osaamisalueeseen, ei ole outoa, että jo vuosikymmeniä sitten kiinnostuin mediassa käytävästä ilmastonmuutoskeskustelusta; aluksi 1960-luvulla uhkaavasta kylmenemisestä (uudesta jääkaudesta) ja 1980-luvulla ilmaston uhkaavasta lämpenemisestä.

Koska olen vakuuttunut, että ilmastotieteessä on aivan liikaa epäselvyyksiä, jotta ilmastomalleilla tehdyillä tulevaisuuden skenaarioilla olisi muuta kuin kuriositeettiarvoa, olen pyrkinyt aktiivisesti esitelmöimällä ja kirjoittamalla tuomaan vaihtoehtoista ajattelua valitettavan politisoituneeksi muuttuneeseen tieteeseen.

Pidän erittäin tärkeänä, että lehti luopuu pelotteluaiheisista ilmastoa koskevista kirjoituksista ja palaa tasapuoliseen uutisointiin, etenkin kun lehteä tarjotaan kouluille ilmaiseksi juhlavuoden kunniaksi.

Olen luonnollisesti käytettävissä tässä asiassa. Lisätietoa toiminnastani löytyy muun muassa kotisivultani ja siinä mainituista blogeista.

Kunnioittaen
Boris Winterhalter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: