Posted by: Boris Winterhalter | March 7, 2010

MIT:n Richard Lindzen ilmastosta

Maailman johtaviin ilmastofyysikkoihin kuuluva Richard S. Lindzen on vuosikausia varoitellut uskomasta IPCC:n ilmaston lämpenemistä koskevaan pelottelupropagandaan. Toimiessaan maapallon nimekkäimmässä teknisessä korkeakoulussa (MIT = Massachusetts Institute of Technology) meteorologian professorina hän on eri puolilta satelevista uhkauksista huolimatta esittänyt erittäin voimakasta kritiikkiä koko IPCC:n konsensusrakennelmaa vastaan.

Opin tuntemaan Richardin erittäin älykkäänä ja asiansa hallitsevana tutkijana kun hänelle vuonna 2006 myönnettiin Göteborgissa Chalmersin teknisen korkeakoulun tiloissa LEO-palkinto ennakkoluulottomasta tieteellisestä panoksesta ilmastotieteen saralla. Tilaisuudessa pidettiin useita esitelmiä, johon liittyvä materiaali löytyy klikkaamalla tästä

Hän on ahkerasti kirjoitellut ja pitänyt esitelmiä ilmastotieteestä. Viimeksi hän puhui 10.02.2010 Fermilabissä, joka on vuonna 1967 toimintansa aloittanut yhdysvaltalainen hiukkaslaboratorio lähellä Chicagoa. Olen hänen puheestaan laatinut lyhyen yhteenvedon mielestäni tärkeimmistä kohdista, eli miten Riittävän usein toistettu oletus muuttuu totuudeksi..”

Lindzenin ehkä tärkein ilmastonmuutokseen liittyvä argumentti koskee ns. säteilypalautetta. IPCC edellyttää ilmastomalliennusteissaan, että hiilidioksidin heikko kasvihuonevaikutus (eli maapallon lämpötilaa kohottava) lisää ilmakehän tärkeimmän kasvihuonekaasun t.s. vesihöyryn pitoisuutta. Kaikki tutkijat myöntävät, että vesihöyry ja sen merkittävä pilviä muodostava ominaisuus, ovat ratkaisevia maapallon lämpötilan säätelijänä. Jotta mallit toimisivat vesihöyrylle on annettava positiivinen palaute arvo. Lindzen kollegoidensa kanssa taasen tukeutuu ankaran vertaisarvioinnin hyväksymiin tutkimuksiinsa, että vesihöyryllä on päinvastoin vähintään neutraali mutta todennäköisemmin voimakas negatiivinen (jäähdyttävä) palautevaikutus.

Tätä aihetta hän on käsitellyt jo aiemmin englanninkielisessä esityksessään: http://wattsupwiththat.com/2009/03/30/lindzen-on-negative-climate-feedback/#more-6661

Advertisements

Responses

  1. Lidzen on kyllä erinomainen ilmastofyysikko, harmi vain että hänen viimeisin paperinsa kaatuikin.

    • En oikein ymmärrä miten tai missä Lindzenin viimeisin paperi olisi kaatunut?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: