Posted by: Boris Winterhalter | November 20, 2011

Tuleva talvi edellisiä lämpimämpi?

Skeptikkoystäväni ympäristötekniikan dosentti Åbo Akademissa, tri Jarl Ahlbeck, on pyynnöstä antanut oman “ennusteensa” tulevasta talvesta. Jallen mukaan alkava talvi, joulu-helmikuu, tulee olemaan verrattain lämmin.

Hänen näkemyksensä perustuu omiin tilastollisiin ohjelmiinsa, jotka kertovat, että lähes kaikki kylmät talvet aina vuodesta 1951 lähtien ovat johtuneet kolmen eri tekijän yhteisvaikutuksesta. Tällöin vallitsee (1) tropiikin päällä itäinen stratosfäärituuli, (2) auringon aktiivisuus on alhainen ja (3) arktinen oskillaatio on negatiivisessa vaiheessa. Viimeksimainittu kuvastaa ilmanpaine-eroa arktisen alueen ja sen eteläpuolella olevan keskileveyspiirin välillä. Korkeampi ilmanpaine Arktikassa tietää kylmempää ilmaa Pohjois-Eurooppaan.

Miksi auringon aktiivisuus vaikuttaa siihen miten trooppinen stratosfäärituuli vaikuttaa arktiseen troposfääriin, onkin sitten eri asia, eli selitys puuttuu.

Trooppinen startosfäärituuli noudattaa lähes kaksivuotista sykliä (siitä Quasi Biennial Oscillation – QBO). Trooppisen stratosfäärin ilmavirtaus vaihtelee itäisen ja läntisen suunnan välillä keskimäärin noin 28-29 kuukauden syklillä.

Itäinen stratosfäärituuli on läntistä yleisempi. Jos tällöin, itäisen tuulen vallitessa, auringon aktiivisuus hiipuu, ilmasto muuttuu kylmemmäksi ja menemme kohti uutta pientä jääkautta. Tähän ei tarvita pilviefektiä (kosminen säteily/aurinko/pilvet) joskin sillä voi olla samansuuntainen vaikutus.

Vaikka tällä hetkellä QBO-indeksi on muuttunut negatiiviseksi (itäinen stratosfäärituuli) ja siis johtaa negatiiviseen AO-indeksiin (arktinen oskillaatio) ja sitä kautta kylmään talveen, tätä vaikutusta voi kompensoida auringon lisääntyvä aktiivisuus, jolloin AO-indeksi kasvaa. Valitettavasti emme tiedä miten voimakkaaksi auringon aktiivisuus kehittyy lähiaikoina emmekä myös mahdollista sattuman osuutta. Syksyn aikana AO-indeksi on ollut hieman positiivisen puolella, joten kunnon talvi saattaa jäädä tulematta.

Edellä sanotun perusteella alkavan talven pitäisi olla kylmä, mutta lopputulos on kiinni auringon aktiivisuuden lähiaikojen lisääntymisestä. Muutama vuosi sitten alkanut auringon uusi sykli (nro 24) on aktivoitumassa. Edellinen sykli kesti tavanomaista pidempään, eli keskimäärin vajaan 11 vuoden asemesta lähes 13 vuotta. Miten paljon uusi sykli aktivoituu on arvausten varassa. Tällä hetkellä useimmat aurinkotutkijat olettavat, että seuraava auringonpilkkumaksimi jää selvästi alhaisemmaksi kuin edellinen huippu. Kuvassa NASA:n aurinkotutkimusryhmän Wilson, Hathaway, ja Reichmann ovat tutkineet tilastoja aurinkopilkkujen kehittymisestä ja päätyvät kuvan mukaiseen ennustukseen.

Nasan tutkijoiden ennuste kehittyvän aurinkosyklin aktiivisuudesta.

On toki muistettava, että aurinkopilkut ovat vain yksi auringon magneettisen aktiivisuuden ilmentymä. Magneettinen aktiivisuus voi synnyttää pilkkujen ohella dramaattisia muutoksia auringon ultravioletti- ja röntgenemissiossa. Aurinkosykliin liittyvät tapahtumat voivat aiheuttaa merkittäviä muutoksia maapallon ylemmässä ilmakehässä.

Advertisements

Responses

  1. […] vuotta sitten kirjoitin talven lämpötiloista ja miten ystäväni Jalle Ahlbeckin tutkimukset https://ilmasto.wordpress.com/2011/11/20/tuleva-talvi-edellisia-lampimampi/ voivat auttaa ymmärtämään taustalla toimivia säävoimia ja niiden vaikutusta tulevaan […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: