Posted by: Boris Winterhalter | October 18, 2012

Kaksi vuosikymmentä on mennyt – eikä mikään muutu

Reilut kaksikymmentä vuotta sitten havahduin ihmettelemään IPCC:n ensimmäisessä ilmastoraportissa esitettyjä ilmastonmuutosta koskevia skenaarioita ja niiden perusteluja. Ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöihin vedoten IPCC esitti uhkaavia tulevaisuuden näkymiä ellei välittömästi ryhdytä radikaaleihin toimenpiteisiin etenkin hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi.

Ontuvana perusteluna oli maapallon keskilämpötilan ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden näennäisesti samanaikainen nousu, jonka nähtiin johtuvan lisääntyvästä fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Vieläpä väitettiin, että maapallon keskilämpötilan nousu oli ennenkuulumattoman nopeata. Todellisuudessa lämpenemisen voitiin enneminkin katsoa olevan toipumista niin sanotun Pienen jääkauden surkeista ilmasto-oloista.

Arkistojani penkoessani löysin helmikuussa 1992 kirjoittamani lyhyen esseen, jonka sanomana viestitti tutkijan tunnepohjaista purkausta kasvihuonehysteriaa vastaan!

Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin huomaan, että näkemysteni perustelut eivät ole juurikaan muuttuneet. Päinvastoin, uusimmat tutkimukset ovat vain vahvistaneet näkemystäni, että ilmaston globaalia vaihtelua säätelevät mekanismit ovat pääasiallisesti ihmisen toiminnasta riippumattomia ja joissa auringon rooli on uskottua suurempi. Lievennyksenä on todettava, että kiihtyvä fossiilisten polttoaineiden käyttö, kuten myös suuret maankäyttömuutokset aiheuttavat usein jopa katastrofaalisia häiriöitä paikallisella ja alueellisella tasolla.

Advertisements

Responses

 1. Harmillista on lukea, että olit 20 vuotta sitten oikeassa myös siinä, että kelkka vie rahasammon luo!

  Tuosta jutusta sinä kuuluisit saada Nobelin palkinnon, onhan sellainen jaettu fiktiivisellä elokuvallekin!

  Hyvä, että jaksat “puurtaa” edelleen asian eteen!

 2. Kiitos Kari mieluisasta viestistäsi.

  Tuosta “kelkasta rahasammon luo” täytyy kertoa brittiläisen skeptikko kollegani, Max Beranin, äskeinen viesti, jossa hän kertoo osallistuneensa kaksi päivää sitten Lontoossa Imperial Collegessa pidettyyn Kuninkaallisen Meteorologisen Seuran esitelmätilaisuuteen , jonka otsikkona oli “Uusiutuvat ja energiameteorologian tulevaisuus”.

  Esitelmien taso oli varsin vaihteleva, joskin tulevaisuuden energiahuoltoa arvioitaessa puheita vaivasi epävarmuus ja huoli siitä, miten voidaan hallita sekalaiset energian tuotantomuodot varsinkin, kun niistä suurinta osaa vaivaa sähkön vaihteleva saanti. Max Beran ihmetteli myös, että tulevia suunnitelmia esitellessä puhujissa ei voinut havaita minkäänlaista empivyyttä puheen koskettaessa tietokonemallinnuksia.

  Tilaisuuden avauspuheenvuorossaan Prof Sir Brian Hoskins totesi, että kansakunnan energiapolitiikka perustuu 50:50 mahdollisuuteen, että ilmasto lämpenee vuoteen 2030 mennessä kahdella asteella eikä neljän asteen lämpeneminenkään ole poissuljettu. Kuultuaan tämän Max päätti esittää paneelikeskustelun yhteydessä kysymyksen, miten esitelmöitsijät olisivat suhtautuneet aiheeseensa, jos lämmönnousun mahdollisuus ei olisi 50:50 vaan 25:75 tai jopa pienempi.

  Kuudesta esitelmöitsijästä kolme yritti vastata Beranin kysymykseen, mutta tuli varsin selväksi, että oli täysin irrelevanttia, olivatko lämpenemisarviot oikeita vai vääriä. Mikään ei muuttaisi heidän tekemisiään pyrkiessään 80%:n päästövähennyksiin vuoteen 2050 mennessä, vaikka ilmastonmuutokseen liittyvät faktat muuttuisivat. Eräskin puhuja, ekonomisti Tanskan EDF:stä totesi, että kukaan Manner-Euroopassa ei voisi kuvitellakaan hiilivapaata tulevaisuutta ilman uusiutuvaa energiaa eikä siksi kukaan ole halukas kyseenalaistamaan ihmisperäistä ilmaston muutosta.

  Met. Officen tuuliasioista perillä oleva edustaja pysäytti keskustelun todeten, että vain skeptikko voi esittää moisen kysymyksen, sillä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on tieteellisesti todistettu eikä asiaa kannata siksi pohtia. Näin hän pelasti panelistit kiusalliselta tilanteelta ja keskustelu saattoi jatkua entistä rataa.

 3. Jatka hyvää työtä! Nyt kun meret ja ilmasto ovat
  kääntyneet jäähtyvään vaiheeseen, totuus alkaa pikku hiljaa valkenemaan…Tosin totuutta yritetään vielä peitellä “ääri” ilmiöillä, mutta ei sekään kortti enää kauaa kestä.

 4. On erinomaista, että Te lukijat kaipaatte näille sivuille ilmastoa koskevia uutisia. Valitettavasti ikä rupeaa painamaan eikä intokaan ole ehkä entisenlaista, mutta yritetään. Toki pyrin seuraamaan aktiivisesti ennen kaikkea ulkolaista tiedeuutisointia maailmalla olevien kollegoiden kautta.

  Kävin 6.11 Eduskunnassa seuraamassa Tutkas ry:n (eduskunnan tiedeseura) ilmastoseminaaria. Paikalla oli joukko ansioituneita tutkijoita kertomassa kansanedustajille ilmastotutkimuksen ja -politiikan viimeisiä saavutuksia. Joidenkin esitelmien kuvamateriaali löytyy PDF-muodossa tästä

  Sen jälkeen vietin perheen kanssa 2 viikkoa Goassa, jossa tapailin kollegoja vuosien takaa. Intian kansallinen merentutkimus sijaitsee nimittäin Goan pääkaupungissa Panjimissa. Sielläkin keskustelimme ilmastonmuutoksesta.

  Tänään olisi pitänyt mennä kuuntelemaan ja ehkä opponoimaan Ilmastonmuutospäiville mutta flunssa iski.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: