Posted by: Boris Winterhalter | July 10, 2013

Rohkeata uutisointia

Olen ollut valitettavan saamaton ylläpitämään ilmastoblogejani, mutta yritän parantaa tapaani. Yhtenä syynä on ollut kansainvälisillä foorumeilla runsas esiintymiseni – perimmäisenä syynä tietysti iän (74v) tuoma toiminnan hidastuminen.

Olen suurella mielenkiinnolla osallistunut kanadalaisen British Columbian yliopiston järjestämään internet kurssiin “Climate Literacy: Navigating Climate Change Conversations”

8 viikon kurssin tarkoituksena on opettaa kurssilaisille ilmastonmuutokseen liittyvää “lukutaitoa”, jotta aiheesta käytävä tieteellinen keskustelu asettuisi oikeisiin raameihin, eli niihin, joita IPCC toiminnassaan korostaa.  Kukahan oli se muinainen sotapäällikkö tokaisi, että sodan voi voittaa vain oppimalla tuntemaan vihollisensa.  Tässä yhteydessä luen itseni kuuluvan vastustajan puolelle kun puhutaan  ihmisen aiheuttamaksi väitetystä maapallon lämpenemisestä – siis ns. tieteellinen konsensus on siis “viholliseni”, etenkin kun se ei salli tieteellistä kritiikkiä. Huom! tiede ei kehity ellei sallita poikkeamista enemmistön sanelusta.

Tässä mielessä on mielenkiitoista todeta, että arvostamani Tiede on lehden omaksuman linjan mukaisesti kieltäytynyt julkaisemasta aiheeseen liittyviä kriittisiä kirjoituksia – lehti on siis itsepäisesti julistanut IPCC:n ja myös maamme poliittisen johdon omaksumaa pelottelu-uutisointia.

Nyt kuitenkin Tiede on poikennut heinäkuun numerossa linjastaan ja julkaissut Kari Mielikäisen erinomaiset tutkimustulokset puulustojen kertomista muinaisista ilmastoista sekä niiden perusteella uumoiltavissa olevasta Fennoskandian ilmaston tulevasta viilenemisestä. Syynä on tietenkin auringon aktiivisuuden todennäköinen  hiipuminen tulevien vuosikymmenten saatossa.

Samansuuntaiset uutiset löytyvä Oulun Yliopiston Fysiikan laitoksen 15.-19.6.2013 järjestämän avaruusilmastoa koskevan symposiumin (Space Climate-5 Symposium) tiedotteesta:   http://www.oulu.fi/yliopisto/uutiset/2013/06/auringon-magneettinen-passiivisuus-h%C3%A4mm%C3%A4stytt%C3%A4%C3%A4-ouluun-kokoontuneita-tutkijoita

Tässä on tietysti hatun noston paikka professori Kalevi Mursulalle.

 

Advertisements

Responses

 1. Eihän tämä voi pitää paikkaansa. Eivätkös alarmistitiedemiehet ole jo monesti todistaneet ettei aurinko vaikuta maapallon ilmastoon millään tavalla? ;)

  • Hannuko!
   IPCC:n raporttien mukaan auringon vaikutus rajoittuu vain sen säteilyintensiteetin vaihtelun puitteissa ja on näin ollen korkeintaan reilun prosentin luokkaa. Sen ei katsota voivan selittää viimeisen sadan vuoden aikana tapahtunutta vajaan asteen lämpenemistä. Tästä lämpenemisestä tosin jokunen osa on luonnollista lämpenemistä eli toipumista pienestä jääkaudesta. Taitaa säähavaintoasemien siirtyminen taajamien ja lentokenttien yhteyteen myös nostaa lämpötiloja ns. kaupunkisaarekevaikutuksen kautta.

   Kuten olen useaan otteeseen todennut, niin hiilidioksidin lämpövaikutusta on IPCC:n toimesta mielestäni liioiteltu. Tosin sen asian todistaminen on tällä haavaa vaikeata aivan samoin kuin usko IPCC:n ilmastomallien kykyyn simuloida ilmastoa ontuu pahan kerran.

   Syy miksi IPCC ei huomioi auringon aktiivisuuden mahdollista vaikutusta johtuu siitä, että toistaiseksi ei osata tällaista mahdollisuutta mallintaa, vaikka ilmastohistoria toisin kertoo. Onhan selkeästi osoitettu, että keskiajan lämpökausi ja ennen kaikkea pienen jääkauden aikaiset ilmastovaihtelut kytkeytyvät nimenomaan auringon aktiivisuuden vaihteluihin. Hiljaisen auringon aikana ilmasto viilenee ja vastaavasti aktiivisuuden aikana maapallon lämpötila nousee.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: