Posted by: Boris Winterhalter | September 22, 2013

Tukholman IPCC kokouksella on ongelma!

Tukholmassa pidetään 23-26.9.2013 IPCC:n ensimmäisen työryhmän (AR5 WGI) kokous, jossa käsitellään päättäjille suunnattua yhteenvetoa ilmastomuutosta koskevasta 5:stä tieteellisestä raportista. Tosin itse raportti on tarkoitus julkaista vasta myöhemmin vuonna 2014.

Tieteessä on tapa yleensä päinvastainen; ensiksi laaditaan raportti/tutkimus ja vasta sen perusteella siitä informoiva yhteenveto. Syynä päinvastaisille toimille johtuu tarpeesta varmistaa, että myöhemmin valmistuvan raportin sisältö vastaa poliittisesti sorvattua yhteenvetoa.

Kokouksen ilmeisesti suurimat ongelmat koskevat maapallon keskilämpötilan ennustettua mutta mallintajien harmiksi olemattomaksi osoittautunutta lämpenemistä. IPCC on puheenjohtajansa suulla jo aiemmin myöntänyt, että viimeisten 15 vuoden aikana ei ilmaston lämpenemistä ole havaittu. Kuitenkin mallien mukaan lämpenemistä olisi tuona aikana pitänyt tapahtua peräti 0,3 astetta ilmakehän ihmisperäisen hiilidioksidin kiihtyvän lisääntymisen seurauksena. Huom! Edellisten 30 vuoden aikana maapallon ilmasto oli lämmennyt peräti uhkaavat 0,5 astetta.

Tukholmassa tullaan ilmeisesti kuumeisesti pohtimaan miten tämä malliennusteiden ja todellisten mittausten epäsuhta voitaisiin selittää menettämättä IPCC:n uskottavuutta, kun se jatkaa raportoimistaan ilmaston uhkaavasta lämpenemisestä.

Lämpenemisen hiipuminen tullaan todennäköisemmin selittämään tilapäisen luonnollisen vaihtelun avulla, kuten purkautuvien tulivuorten jäähdyttävällä vaikutuksella sekä lämmön “häviämisellä” merten syvyyksiin. IPCC tulee mitä todennäköisemmin vihdoin hyväksymään, että aurinkotutkijoiden havaitsema auringon aktiivisuuden väheneminen saattaa vaikuttaa maapallon ilmaston lämpötilaan.

Tulivuoritoiminta viimeisten vuosikymmenten aikana on ollut varsin maltillista, vaikka näkyykin lämpötiloissa pieninä ohimenevinä notkahduksina. Tulivuoripurkausten ylempiin ilmakerroksiin levittämät pienhiukkaset heikentävät tilapäisesti auringon maanpintaa lämmittävää vaikutusta, mutta vaikutus on marginaalinen joten selitys jää ontuvaksi.

Mielenkiintoinen selittävä yritys liittyy väitteeseen, että lämpöä on karannut merten syvyyksiin. Mittaustulokset eivät tällaista ajatusta oikein tue, etenkin koska syvyyksien lämpötilojen luotettava tilastointi on alkanut vasta tällä vuosituhannella uusilla automaattisilla ARGO-poijuilla.

Merten lämpenemistä koskevaan väitteeseen liittyy toinenkin pulma, eli miten tämä oletettu lämpö on siirtynyt syvälle meriin. Tiedämme, että auringon säteily lämmittää voimakkaimmin trooppisten merien pintaosia. Silloinkin pinta lämpiää korkeintaan reiluun 30 asteeseen, sillä haihtuminen jäähdyttävänä tekijänä estää avomerellä lämpötilan nousun (auringon lämpö ei riitä). Tämä tosiseikka jää useimmiten IPCC:n taholta mainitsematta.

IPCC korostaa kasvihuonekaasujen – etupäässä hiilidioksidin – infrapunasäteilyn palautevaikutusta (back radiation). Suoran auringon säteilyn keskimääräiseksi arvoksi maan pinnalla esitetään 161 W/m2 ja vastaavasti infrapunasäteilypalautteelle yli kaksikertainen teho (333 W/m2). Viimeksi mainittu esitetään lämpötilan mereen katoamisen syyksi, koska hiilidioksidipitoisuuskin on noussut. Tässä rikotaan räikeästi fysikaalista todellisuutta, sillä kasvihuonekaasujen merenpintaan kohdistuva infrapunasäteily ei tunkeudu veteen pintakalvoa syvemmälle ja näin vain kiihdyttää haihtumista.

Lopuksi vielä muutamia ajatuksia auringosta. Johtavien aurinkotutkijoiden mukaan auringon aktiivisuus on hiipumassa ainakin seuraavina vuosikymmeninä. Koska edellisten auringon hiljaiselojen aikana (Maunder- ja Dalton-minimit) maapallon ilmasto oli nykyistä surkeampi, on siis todennäköistä, että maapallo on lähitulevaisuudessa menossa kohti “kylmempiä” aikoja. Näin ollen, olisi kummallista ellei IPCC myönnä tulevassa yhteenvetoraportissa auringon aktiivisuuden vaikuttavan maapallon ilmastoon.

Tulee olemaan mielenkiintoista seurata Tukholman kokouksen tapahtumia ja etenkin median roolia tulosten tiedottamisessa.


Responses

 1. IPCC:llä on tosiaan ongelma – “epämiellyttävä totuus”, joka tullaan vaikenemaan kotimaisessa mediassa kahdella(kin) kielellä!
  Taitaa ilmojen viilenemisestä huomata, että kokous lähestyy!
  Jaa-a, milloinkohan nämä heput tulevat “ulos kaapista”, siis nämä IPCC:n ja joko vaikenevat ja/tai syyttävät teollisuutta X tämän uhkakuvan ylläpidosta?

  Kiitos jälleen kerran äärettömän hyvästä kirjoituksesta!

 2. Toisin kuin blogauksessa väitetään, IPCC:n 5. raportin tieteellinen osuus julkaistiin jo, 30.9.2013. On totta, että yhteenveto päättäjille julkaistiin kolme päivää aiemmin, millä ei tietenkään ole mitään tieteellistä merkitystä, sillä raportin tulokset perustuvat viimeisen kuuden vuoden aikana valmistuneeseen tieteeseen.

  Julkaisujärjestyksen perusteena lienee toive, että päättäjät saavat tutustua siihen rauhassa ennen kuin humpuukimaakarit alkavat tehtailla omia tulkintojaan.

 3. En tiedä mistä tuo 30.9 on tullut tietoosi, mutta kyllä IPCC:n kotisivuilta haetun final draftin (yli 2000 sivua) mukaan:

  Before publication the Report will undergo final copyediting as well as any error correction as necessary, consistent with the IPCC Protocol for Addressing Possible Errors. Publication of the Report is foreseen in January 2014.

  Eli kyseisen raportin julkaisemisajankohdaksi ennustetaan tammikuu 2014.

  Viimeinen lauseesi hieman oudoksuttaa – ketähän humpuukkimaakareita tarkoitat.

  Raportin Final Draft on kenen tahansa haettavissa IPCC:n sivuilta: http://www.climatechange2013.org/images/uploads/WGIAR5_WGI-12Doc2b_FinalDraft_All.pdf

  Kuten aiemmasta raporteista ehkä muistamme niin SPM, päättäjille tarkoitettu yhteenveto julkaistiin huomattavasti ennen varsinaista tieteellistä raporttia ja syyksi oli nimenomaan ilmoitettu tarve “synkronisoida” varsinainen raportti yhteenvedossa esitettyjen (BW: “liioiteltujen”) tulevaisuuden skenaarioiden kanssa. Näinhän ei yleensä tieteessä tehdä, vaan yhteenveto laaditaan vasta kun varsinainen tutkimus on valmis.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: