Posted by: Boris Winterhalter | November 30, 2015

Ilmastopelottelua Pariisin tapaan.

Pariisin ilmastokokoukseen liittyen monet tahot tuovat toinen toistaan pelottavampia ilmastouhkia.

Äsken Naomi Klein Helsingin Sanomissa http://www.hs.fi/ulkomaat/a1447912454947#kommentit julistaa: “Ilmastonmuutoksen vähättely on moraalitonta” ja jo vuosia sitten pääministerinä Matti Vanhanen jyrähti: “Kaikkinainen ilmastonmuutoksen vähättely on lopetettava heti” , jne.

Kuitenkin ihmisen aiheuttamaksi väitetty uhkaava ilmastonmuutos perustuu vain ja ainoastaan monimutkaisilla ilmastomalleilla tehtyihin ennustuksiin (oikeammin “skenaarioihin”), joiden tieteellinen perustelu ontuu.

Nyt YLE:kin on liittynyt julistajien laumaan otsikolla Tuho vai täyskäännös http://yle.fi/uutiset/tuho_vai_tayskaannos__matkaa_vuoteen_2100_ja_katso_mita_ilmastonmuutos_tekee_sinun_ja_lastesi_elamalle/8477206#basic
Tuossa Yle:n voimakkaassa esilletulossa, uskottelulla ja pelottelulla höystetty kannanotto otsikolla: Merenpinnan nousu. ylitti sietorajani. Vaikka koko kirjoittelun sävy on harhaanjohtava ja suorastaan vääristelevä, vain yhteen pieneen selkeään yksityiskohtaan. Se koskee Tyynenmeren Kiribati-nimistä pientä saarivaltiota. Ympäristöintoilijat ovat pitkään pelotelleet Kiribatin poliitikkoja ilmastonmuutoksella, jonka seurauksena saarivaltiota uhkaa häviäminen meren aaltoihin. Nämä poliitikot huutavat nyt maailmaa apuun (=taloudellista hyötyä)

Yle:n mukaan “Pieni Kiribati siirtää viljelyspeltonsa ja ehkä myös ihmisensä 2000 kilometrin päähän.

Suurista ponnisteluista huolimatta ilmastonmuutoksen seurauksia kuten merenpinnan nousua ei pystytä estämään kokonaan. Erityisesti matalalla sijaitsevat maat ovat suurissa vaikeuksissa kuten Kiribatin pieni saarivaltio Tyynellämerellä.

Kiribati ostikin jo vuonna 2014 ensimmäisenä valtiona maailmassa maata muualta, 2000 kilometrin päässä sijaitsevalta Fidziltä. Maata aiotaan käyttää viljelyyn, mutta sinne voidaan siirtää myös ihmisiä. Merenpinta voi nousta jopa yli puoli metriä vuosisadan loppuun mennessä.”

Ruotsalainen geologikollegani Nils-Axel (Niklas) Mörner erikoistui vuosien saatossa maapallon merien pinnan heilahtelujen tutkimiseen. Syynä oli tietysti IPCC:n pelottelu ilmaston lämpenemisellä ja sen oletettuna seurauksena valtamerien pinnan nousulla.

Joitakin vuosia sitten hän rauhoitteli Malediivien saariryhmän väestöä turhasta pelosta. Tehtyjen mittausten perusteella Malediivien merenpinta ei osoittanut minkäänlaisia nousemisen merkkejä.

Nyt, 26.11.2015, Niklas on lähettänyt Kiribatin presidentti Anote Tong’lle kirjeen, jossa hän osoittaa tutkimustuloksillaan, että pelko saarivaltion tuhoutumisesta pinnan nousun seurauksena ei ole tieteellisesti perusteltavissa. Tuekseen Mörner on liittänyt kirjeeseen kuvia saariryhmän omista mareografeista (merenpinnan mittareista), jotka eivät tue käsitystä pinnan uhkaavasta nopeasta noususta.

Koko keskustelu perustuu tietokonemalleihin, joilla pyritään todistamaan ilmaston tulevaa kasvavien hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi väitettyä lämpenemistä ja sen seurauksena uhkaavaa merenpinnan nousua. Kirjeessään ja liitekuvissa hän osoittaa, että pelko on täysin aiheeton.

Kirjeen liitekuvassa (Figure 1) Mörner näyttää miten erilaisilla ilmastomalleilla saadut tulokset (siniset/vihreät viivat) tulevasta merenpinnan tasosta poikkeavat täysin mitatuista arvoista (punainen viiva). Kuvat 2 j 3 kuvaavat Kiribatin kahden mittausaseman veden korkeuksia, jossa Tyynenmeren oskillaatiosta (el Niño – ENSO) johtuvat vaihtelut näkyvät hyvin, mutta minkäänlaista trendiä (muutosta) ei kuvista voi havaita.

Liitekuva (Figure 4) näyttää ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousuun perustuvan ja ilmastomallien ennustaman lämpötilan oletetun nousun suhdetta todellisiin mittaustuloksiin. Kuten huomataan, tulokset ovat ristiriidassa. Eiköhän sovita, että mallit ovat väärässä ja mittaustulokset oikeassa.

Advertisements

Responses

  1. Koko touhu perustuu Coloradon yliopiston malleihin. Siellä ovat merenpinnan nousun mittamiehet vähintäänkin kyseenalaisten satelliittimittauksiensa kanssa. Sama porukka väittää verranneensa mittauksiaan mareografien dataan ja saaneensa yhtenevät tulokset.

    Olisi tietenkin huomattavasti uskottavampaa, jos joku muu olisi tämän vertauksen tehnyt. 90-luvun alussa alkanutta merenpinnan nousun kiihtymistä ei ole havaittavissa missään mareografimittauksissa, ei mantereiden rannikoilla eikä saarilla.

    Olisiko sinulla mahdollisuutta käydä läpi näiden mareografien datoja, joita on saatavissa enemmän ja vähemmän kattavasti paikan ja ajan suhteen? Minusta helpoin tapa osoittaa tämä suuri kusetus ihmisperäisestä lämpenemisestä tai ainakin huijauksesta merenpinnan kiihtyvään nousuun liittyen, olisi helpointa tekemällä tilaston mittausdatasta täältä: http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/155.php , josta linkkini näyttää Honolulun “kiihtyvää” merenpinnan nousua.

    Hyvää jatkoa: “Tapsa”

  2. Mainitsemani ruotsalainen geologikollegani Niklas Mörner on asiaa selvitellyt laajasti ollessaan INQUAn merenpintakomission puheenjohtajana. Hän sai Malediivien presidentin vihat päälleen kun hän todisteli saariryhmän ympäristön merenpinnan jopa hieman laskeneen menneinä vuosikymmeninä eikä suinkaan presidentin väitteiden mukaan nousseen. Malediivien entinen presidentti yritti vaatia “teollistuneilta” maailta korvauksia.

    Minun ei sinänsä kannata mihinkään mediaan kirjoitella asiasta kun eivät kuitenkaan noteeraa näkemyksiäni.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: