Posted by: Boris Winterhalter | December 2, 2015

2 asteen haamuraja

Pasi Toiviainen veti äsken (2.12.2015) YLE:n Prisma-studiota, jossa SYKEn ja poliittisen Instituutin edustajat keskustelivat Pariisissa käynnistyneestä ilmastokokouksesta. Sen ohella, että teemana oli kokouksesta mahdollisesti saatava anti ja sen vaikutus ilmaston mahdollisen lämpenemisen torjuntaan, esille tuli myös 2:n asteen tavoitteessa pysyminen.

Pasi on kehittynyt vuosien varrella maltillisemmaksi ilmastouskovaiseksi ja tosiaan kysyi läsnäolleelta kahdelta tutkijalta mistä tämä 2 astetta on peräisin. Kumpikin totesi tämän tavoitteen olevan aiemmissa kokouksissa poliittisesti, ei siis tieteellisesti, päätetty raja-arvo, johon maapallon keskilämpötilan kohoaminen teollistumisen alkuajoilta saa korkeintaan nousta, jotta ilmastossa tuhoisat sääilmiöt eivät yleistyisi.

On todella niin, että tämä 2 astetta on “poskesta vedetty”, tai kuten brittiläisen Hadley Keskuksen ilmastotutkimusyksikön ehkä kaikkein nimekkäin ilmastotutkija, Phil Jones, totesi kysyttäessä “was plucked out of thin air” (poimittu ohuesta ilmasta). Todettakoon, että maapallon vuotuinen keskilämpötila on kohonnut esiteolliselta ajalta nykyiseen verrattuna 0,85 Celsius astetta.

Suhteutettuna todellisuuteen mainittu kahden asteen raja on todella vain “keksitty”. Käytännössä maapallon lämpötila osoittaa varsin suurta vuodenaikaista vaihtelua. Tammikuusta kesäkuuhun maapallon keskilämpötila nousee noin 3,8 astetta ja alenee tuon saman 3,8 astetta kesäkuusta joulukuuhun. Tällainen lähes tupla “pelottava” kahden asteen heilahdus tapahtuu kahdesti vuodessa, eikä kukaan huomaa sitä.

Selitys tälle on järkeen käyvä kun muistetaan, että pohjoisella pallonpuoliskolla on paljon enemmän maata kuin merivaltaisella eteläisellä pallonpuoliskolla. Lämpötilan vuoden aikainen vaihtelu on paljon suurempi maa-alueilla kuin merten päällä. Maapallon keskilämpötila onkin molempien pallonpuoliskoiden lämpötilojen keskiarvo. Silloin kun yhdellä puoliskolla on kuuma kesä niin toisella onkin kylmä talvi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: