Posted by: Boris Winterhalter | November 10, 2016

Onko tuleva talvi 2016/2017 kylmä vai leuto

Meteorologi Paul Dorian (Vencore, Inc) mainitsee viime talvesta, että se oli USA’n koillisosassa tavallista lämpimämpi. Sen sijaan tämän vuoden talvesta näyttää tulevan hyvin erilainen, eli tavallista kylmempi. Tätä ennakoivat hänen mukaansa useat tekijät, kuten Tyynen meren heikko La Niña ja tavallista lämpimämmät pintavedet Tyynen valtameren koillisosassa. Myös arktisen oskillaation lokakuinen negatiivinen trendi, pohjoisen pallonpuoliskon kasvava lumipeite sekä auringon heikko aktiivisuus ja myös sen samankaltaisuus analogisten menneiden vuosien kanssa), viittaavat tavallista kylmempiin olosuhteisiin. <http://tinyurl.com/q3rdj6t&gt;

Paul Dorianin teksti antoi minulle aiheen päivittää mitä olin syksyllä 2013 kirjoittanut tulevasta talvesta:
Siinä mainitsin tuttavani Jalle Ahlbeckin havainneen <http://tinyurl.com/yldnlrh> että Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Venäjällä vallitsee kylmä talvinen sää kun QBO on negatiivinen (itäinen virtaus)  ja alhainen auringon aktiivisuus aiheuttaa negatiivisen AO-indeksin. Vastaavasti QBO:n läntisen tuulen yhteydessä tilanne muuttuu päinvastaiseksi. Kuitenkin itäisen tuulen (negatiivinen QBO-indeksi) vallitessa heikko auringon aktiivisuus vaikuttaa AO-indeksiin voimakkaammin kuin päinvastaisessa tilanteessa (positiivinen QBO). Siksi pitkäkestoisemmat auringon matalan aktiivisuuden vaiheet voivat tulevaisuudessa ilmetä voimakkaan negatiivisena AO-indeksinä ja johtaa erittäin kylmiin talviin Pohjois-Amerikassa, Euroopassa  ja Venäjällä.

Onko meille nyt tulossa aikaisen talven ohella myös todellinen lumitalvi. Tätä yritän PDF tekstissäni 2016-talvi-wordpress pohdiskella ja tutkia Jallen mainitsemia meteorologisia indeksejä ja miten vallitseva sää niissä heijastuu.


Responses

  1. Leudolta näyttää, joten pohdintasi onnistui oikein hyvin. Ehkä lopputalvesta saadaan se kylmäkin.

    PS. täällä etelässä ei oikein pysty puhumaan talvesta. Loppusyksy muuttuu jouluksi ja vuodenvaihteeksi, mutta kun terminen talvi ei ala, on vain tällainen outo tila syksyn ja talven välissä. Tosin näinhän se tällä etelässä on ennenkin ollut.

  2. Kaikesta pimeydestä huolimatta Hyvää Uutta Vuotta kaikille bloginin lukijoille.

    Pahoitteluni, että etenkin kunnnon talvesta nauttiville alkutalven rynnistys jäi torsoksi. Meidän maamme sijoittuu valitettavasti kahden ilmastotyypin välimaastoon, eli Atlantin vaikutus merellisenä kosteana ja leutona ilmastona ja toisaalta Siperian arojen vaikutus mantereellisena äärioloja suosivana ilmastona. Jotta kunnon talvi asettuisi eteläisenkin Suomen alueelle tarvittaisiin Skandinavian päälle korkeapaine, joka ohjaisi niitä “hävyttömiä” Atlantin matalapaineita muualle. Ei auta muu kuin toivoa, että talvi vielä löytää meillekin, mikään ei piristä niin hyvin kuin kevättalven aurinkoiset hankikelit.

  3. […] Suomen sijainnista mantereisen (talvella kylmä) ja merellisen ilmastovyöhykkeen rajalla. Sivulla: http://www.climate4you.com/Text/Climate4you_January_2017.pdf ja siinä Page (sivu) 2 löytyy maapallomme tammikuun keskilämpötilan poikkeama viimeisen 10 […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: