Posted by: Boris Winterhalter | November 10, 2016

Onko tuleva talvi 2016/2017 kylmä vai leuto

Meteorologi Paul Dorian (Vencore, Inc) mainitsee viime talvesta, että se oli USA’n koillisosassa tavallista lämpimämpi. Sen sijaan tämän vuoden talvesta näyttää tulevan hyvin erilainen, eli tavallista kylmempi. Tätä ennakoivat hänen mukaansa useat tekijät, kuten Tyynen meren heikko La Niña ja tavallista lämpimämmät pintavedet Tyynen valtameren koillisosassa. Myös arktisen oskillaation lokakuinen negatiivinen trendi, pohjoisen pallonpuoliskon kasvava lumipeite sekä auringon heikko aktiivisuus ja myös sen samankaltaisuus analogisten menneiden vuosien kanssa), viittaavat tavallista kylmempiin olosuhteisiin. <http://tinyurl.com/q3rdj6t&gt;

Paul Dorianin teksti antoi minulle aiheen päivittää mitä olin syksyllä 2013 kirjoittanut tulevasta talvesta:
Siinä mainitsin tuttavani Jalle Ahlbeckin havainneen <http://tinyurl.com/yldnlrh> että Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Venäjällä vallitsee kylmä talvinen sää kun QBO on negatiivinen (itäinen virtaus)  ja alhainen auringon aktiivisuus aiheuttaa negatiivisen AO-indeksin. Vastaavasti QBO:n läntisen tuulen yhteydessä tilanne muuttuu päinvastaiseksi. Kuitenkin itäisen tuulen (negatiivinen QBO-indeksi) vallitessa heikko auringon aktiivisuus vaikuttaa AO-indeksiin voimakkaammin kuin päinvastaisessa tilanteessa (positiivinen QBO). Siksi pitkäkestoisemmat auringon matalan aktiivisuuden vaiheet voivat tulevaisuudessa ilmetä voimakkaan negatiivisena AO-indeksinä ja johtaa erittäin kylmiin talviin Pohjois-Amerikassa, Euroopassa  ja Venäjällä.

Onko meille nyt tulossa aikaisen talven ohella myös todellinen lumitalvi. Tätä yritän PDF tekstissäni 2016-talvi-wordpress pohdiskella ja tutkia Jallen mainitsemia meteorologisia indeksejä ja miten vallitseva sää niissä heijastuu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: