Posted by: Boris Winterhalter | July 19, 2019

Puheenvuorosta Uudessa Suomessa.

Uuden Suomen keskustelupalstalla oli tänään Jenni Tammisen (19.7. 2019 11:29) luoma asiallinen kirjoitus koskien poliitikkojen hätäilyä ilmastonmuutoksen torjumisessa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/285843-se-ei-valttamatta-ilmastoa-pelasta-patkan-vertaa-meilta-vain-haviaa-tyopaikat-ja#comment-858233

Siinä Kotimaa | Ilmastopolitiikka Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman oli Porin SuomiAreenan keskustelussa huolissaan siitä, onko Suomella jo liiankin kova vauhti ilmastotoimissa. Tämän huolen Husman nosti esiin keskusteltaessa Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmasta.

Tuohon huoleen halusin puuttua hieman erilaisella perustelulla.

Koko keskustelu ilmastonmuutoksesta on ennenaikaista ja oikeastaan turhaa, koska koko nykyistä “ihmisen aiheuttamaksi” väitettyä lämpenemistä kyseenalaistava tiede on saamassa koko ajan lisää sanavaltaa.

Siksi on myös IPCC tajunnut, että CO2:n kasvihuonevaikutukselle on annettu liian suuri merkitys.

Löysin viimevuodelta päivitetyssä IPCC viimeisessä raportissa, hieman piilotetussa kohdassa, sivulla 666 osoitteessa https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter08_FINAL.pdf mielenkiintoisen selvityksen hiilidioksidin ilmastoroolista. Siinä todetaan selkeästi, että vesihöyry eikä hiilidiosksidi on ylivoimaisesti merkittävin kasvihuonekaasu. Tosin, ilmastopelottelun ylläpitämiseksi CO2 nimetäänkin, hauskan kikkailun avulla, lämpenemisen säätönupiksi (CONTROL KNOB).

Homma kuuluu näin: Ilmakehän CO2-pitoisuuden pienoinenkin lisääntyminen, joko luonnon tai ihmisen aiheuttamana lisää IPCC:n mukaan hienoisesti veden haihtumista (meristä, kasveista y.m.). Juju onkin myöntymisessä. Vesihöyry onkin nyt myönnetty olevan monin verroin CO2:ta voimakkaampi kasvihuonekaasu. Vesihöyryn todetaankin aiheuttavan tnykyisen maapallon lämpenemisen. Todellisuudessa ainakin osa lämpenemisestä on sekin on vain toipumista n.s. muutaman sadan vuoden takaisesta pienestä jääkaudesta.

Tähän tulee vielä lisätä faktana, että nimenomaan vesihöyryllä on erittäin suuri merkitys maapallon ilmaston säätelijänä, sillä veden kolmen olomuodon muutokset ovat voimakkaita termodynaamisia (lämpöä sääteleviä) tekjöitä. Luulisi jokaisen koulun käyneen ja fysiikan tunnilla opetusta seuranneen ymmärtävän, että esimerkiksi vesihöyryn tiivistyminen pilviksi varjostaa auringon säteilyä alentaen maanpinnan lämpenemistä.

Pilvillä on kuitenkin lisäksi lämpöä ylläpitävä vaikutus öiseen aikaan, kuten jokainen voi asian todeta pilvisellä säällä ulos pistäytyessään. Vastaavasti kirkkaan (kuiva ilma) yötaivaan alla lämpötila laskee, koska lämpö pääsee säteilemällä karkaamaan avaruuteen.

Vesi ja sen kolme olomuotoa muodostavat todella tehokkaan termostaatin, minkä ansiosta auringon lämpö on voinut ylläpitää elämää, kuten me sen tunnemme, maapallollamme vuosimiljoonien saatossa.


Responses

  1. On hieno juttu, että sinä Boris, Suomen kaikkien aikojen pätevin ilmastoasiantuntija, olet edelleen mukana kuvioissa!
    Sekin on edistyksellinen juttu, että edes jokin media ottaa kantaa poliitikkojen paniikkiin ja käsittämättömään ilmastovouhotukseen.

    • Kiitos Tapio näistä superlatiiveistä; valitettavasti itse koen olevani usein syvässä suossa, sillä “uskovaisten tekstit ovat hyvin usein varsin uskottavasti kirjoitettuja – eli mieleen tulee olenko sittenkin väärässä; onneksi hetken pohdinta palauttaa usein takaisin kyseenalaistajaksi.

      Jatkakaamme molemmat taistelua ilmastopelottelua vastaan.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: